Erster Workshop im Rahmen des EU-Projektes THENOVA

(english Version below)

Innovation benötigt Freiraum – wer Innovationen im Unternehmen fördern will, muss sich um ein offenes kommunikatives Setting bemühen. Das EU-Projekt „Theater-based training for supporting innovations in enterprises“ (THENOVA) an der Fachhochschule des Mittelstands (FHM) ermöglicht seinen Teilnehmerinnen und Teilnehmern, sich diese Offenheit mit den Mitteln des Theaters zu erschließen. Damit geht die FHM neue Wege im Bereich der betrieblichen Personalbildung von kleinen und mittleren Unternehmen, um sie so in der Förderung ihrer Innovationsfähigkeit zu unterstützten. Im Rahmen eines fünftätigen Intensiv-Trainings haben sich jetzt 15 Trainerinnen und Trainer aus den Projekt-Partnerländern Griechenland, Polen, Österreich und Deutschland vom 11. Bis 15 Oktober von Schauspielern aus dem Rhenania Netzwerk in Köln schulen lassen.

Das straffe Programm sah klassische Schauspiel-Übungen im Bereich der Körperwahrnehmung, des Stimmtrainings, von Gruppenwahrnehmungen und der Schulung des kommunikativen Verhaltens in verschiedenen Szenen-Settings vor. Leitthemen waren dabei die im Personaltraining besonders wichtigen Themen Innovation Management, Team Building, Kommunikation, Selbstbestimmung und Motivation.

„Neue Ideen sind im ersten Schritt immer ungeschützt und von Ablehnung bedroht“, sagt Prof. Dr. Christoph Brake, Wissenschaftlicher Leiter des Projektes an der FHM. „Daher benötigen Unternehmen eine Art Willkommenskultur für das Neue und das bedeutet eine gewisse geistige Offenheit, die auch außerhalb der eigenen Komfortzone besteht und durch die Innovationen erst möglich werden.“ Die Teilnehmer/-innen aus den Unternehmen seien zunächst etwas überrascht von der Intensität der Übungen gewesen, so Brake weiter. „Sie brachten aber alle eine große Offenheit mit und wurden schon nach den ersten Stunden in den Sog der Begeisterung für diese neuen Erfahrungen gezogen, die völlig neue Perspektiven in der beruflichen Weiterbildung und der Personalbildung bedeuten.“

Alle Übungen wurden in direkt anschließenden Feedback-Runden resümiert und im Hinblick auf ihre Anwendbarkeit für die Förderung der Innovationsfähigkeit von Unternehmen hin analysiert. Für dieses Training stand neben dem Forum der FHM Köln und dem Atelier im Kunsthaus-Rhenania auch das Metropol Theater in Köln zur Verfügung.

Theater-based training for supporting innovations in enterprises (THENOVA)
Learning, teaching and training activity

Innovation needs freedom and anyone who wants to promote innovations in the company must strive for an open communicative setting. In the first step, new ideas are always unprotected and threatened with rejection. Therefore, they need a kind of welcome culture for the new and that means a certain intellectual openness, which is kept open even outside of one's own comfort zone and enables innovations. Our EU project "Thenova" tries to make this openness possible with the resources of the theater and thus breaks new ground in the area of ​​operational personnel training for SMEs in order to support them in promoting their innovative ability. As part of a 5-day intensive training course, 15 trainers from the partner countries Greece, Poland, Austria and Germany were trained by actors from the Rhenania network in Cologne as part of the Erasmus Plus project "Thenova".

The tight program provided for classic acting exercises in the area of ​​body perception, voice training, group perception and the training of communicative behavior in different scene settings. The main topics were the topics that are particularly important in personal training, such as:

• Innovation management
  • Team building
  • Communication
  • Self awareness
  • Motivation / self motivation

The participants were initially a bit surprised by the intensity of the exercises, but they all showed great openness and after the first few hours they were drawn into the flow of enthusiasm for these new experiences, the completely new perspectives in professional training and personnel training mean. All exercises were summed up in the subsequent feedback rounds and analyzed with regard to their applicability for promoting the innovative ability of companies.

There were different places for this training. FHM Cologne, Kunsthaus Rhenania and Metropol Theater. At Metropol Thatre the scenes could be played with stage flair and with professional stage lighting. A camera team was available for the continuous recording of this training week, whereby not only the exercises and scenes were filmed, but also the subsequent discussion.

Original sound Prof. Dr. Christoph Brake, Scientific Director of the Thenova project at the FHM: ​​"For the learning effect and the dissemination of our project experiences, the feedback and evaluation of the exercises and the scene play by the participants as well as the directing comments of the acting coaches is perhaps even more important than the documentation the exercises and scenes themselves. This intensive training was a great experience for all participants and “grounded” the project. We are now going into further project work with much clearer ideas and full of motivation. At this point, once again a big thank you to the acting coaches Signe Zurmühlen, Frank Baumstark and Gregor Weber from the Rhenania network for their extremely intensive and clearly structured training concept."

The Project is co-funded by the Erasmus+ Programme of the European UnionThe Project is co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union.